Wie is Coronahulp Eindhoven?
Wij zijn een burgerinitiatief dat in maart dit jaar een Facebookgroep startte toen het Coronavirus om zich heen greep. Hier bieden we een platform waar Eindhovenaren elkaar om eenvoudige hulp kunnen vragen, nu er door Corona allerlei beperkingen in het dagelijks leven noodzakelijk zijn. Ook willen we elkaar steun bieden, een luisterend oor voor mensen die dit nodig hebben.

Driekwart jaar later zijn de beperkingen nog steeds aanwezig.
Wij hadden niet kunnen bedenken hoe ingrijpend onze levens zouden veranderen. Maar we zijn er nog steeds, en hoewel het aantal hulpvragen minder is, geloven we in de functie van ons platform, een soort digitaal buurthuis. Samen met een team van toegewijde moderatoren houden we de groep levend. Belangeloos, want onze beloning is dat we weten dat Eindhovenaren een plek hebben waar ze om eenvoudige hulp kunnen vragen zonder gedoe.

Samen
Natuurlijk doen we dit niet alleen. We krijgen hulp van onze leden, 6.500 fantastische Eindhovenaren die vaak binnen een uur een oplossing vinden voor wat er dan ook gevraagd wordt. Verder zijn we die tijd op de achtergrond erg fijn ondersteund door onder andere Wij Eindhoven, Lumens Groep en Eindhoven Doet. Drie organisaties, die ons met raad en daad terzijde hebben gestaan. Verder heeft het Rabobank Cooperatief Fonds aan ons een bedrag van 1.500 euro gedoneerd om het platform te kunnen blijven runnen. Wij hopen Eindhoven nog lang van dit mooie platform te kunnen voorzien.

Geen juridische status
Een burgerinitiatief betekent ook dat we niet meer zijn dan een groepje gedreven Eindhovenaren, die iets willen betekenen voor de stad nu het allemaal wat lastiger is. We hebben geen rechtsvorm, we staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en hebben ook geen ANBI status. Wij kozen hiervoor omdat we vinden dat een burgerinitiatief als Coronahulp Eindhoven geen formele status hoeft te hebben. Facebook is ons gratis platform, we hoeven geen vergoeding en we hebben zelf allemaal wel een laptop van waar we ons werk kunnen doen. Daarnaast denken we dat we gedoneerd geld heel wat beter kunnen besteden dan aan notariskosten en andere formele zaken. 

Waarom deze actie?
Afgelopen jaar kregen we een van Rabobank Cooperatief Fonds een donatie, om wanneer nodig in te zetten. Een deel ervan hebben we gebruikt om onze vrijwillers en de leden van de groep te bedanken met een prachtig gedicht van Merel Morre.
Maar er was nog wat geld over. Toen we nadachten over de besteding wisten we meteen dat we een deel wilden uitgeven aan iets dat in de lijn van de groep past. Iets praktisch, waarmee mensen geholpen zijn en waar ze een fijn gevoel aan overhouden. Iets waarmee we als Eindhoven kunnen zeggen: Jij hoort bij ons.

Verbinding
Kerst is een feest van verbinding met de meest dierbare mensen om ons heen. Samen een fijne maaltijd delen, maakt de band nog sterker. Dit jaar is kerst anders, voor veel mensen een veel minder onbezorgde tijd dan normaal.
En in Eindhoven zijn dan ook nog eens 600 gezinnen, 1350 mensen, voor wie het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat er een kerstdiner is. Simpelweg omdat ze financieel het even heel lastig hebben.
Wij vinden dat we als Eindhoven met elkaar moeten zeggen: dit jaar is al lastig zat! Laten we nou eens proberen die zorg weg te nemen. Kortom: laten we proberen zoveel mogelijk mensen, het liefst alle 1350, die afhankelijk zijn van de voedselbank een driegangenmenu voor kerst aan te bieden. Eindhoven… Eindje… Eindje voor Eindje.

We hebben Hubble Community Café bereid gevonden met ons samen te werken en de maaltijden te koken en te verpakken. Hubble is een ontmoetingsplek studenten, maar ook een café voor bedrijven, personeel en expats op de TU/e campus. Voor 15.50 euro maken zij voor ons een driegangen kerstdiner klaar, dit is bijna tegen kostprijs, maar mocht de kostprijs lager uitvallen dan zullen ze de prijs verder verlagen.
Naast een goede prijs biedt Hubble ook aan mensen die moeite hebben aan het werk te komen een plek. Mensen die met een paar aanpassingen gewoon mee kunnen draaien en dat ook doen. Bedrijfsleider Peter Joosten weet voor iedereen wel een manier te vinden waarop het werkt.
Kortom een hele fijne club om mee te werken.

Voedselbank Eindhoven
Regelmatig zien we in de Facebookgroep mensen die grote aantallen maaltijden bereiden voor mensen uit de groep die in de knel zijn gekomen vanwege de Coronamaatregelen. Wij wilde in eerste instantie hetzelfde doen. Echter kwamen we er al snel achter, dat op de schaal waarop we mensen nu willen helpen dit een enorme administratieve klus oplevert. Daarnaast, wat nu als we onvoldoende geld ophalen? Hoe selecteer je wie wel, en wie niet?
De Voedselbank Eindhoven daarentegen heeft al goed in kaart wie in Eindhoven het nu financieel even erg lastig heeft. Daarnaast hebben ze met al hun cliënten al goede afspraken gemaakt over het ophalen van pakketten op de afhaalpunten.
Met de Voedselbank Eindhoven hebben we eerder dit jaar al wat fijn contact gehad. Wanneer mensen grote hoeveelheden voedsel aan Coronahulp Eindhoven aanboden brachten we ze steeds met hen in contact, en daar kwamen altijd fijne reacties op terug.
Toen we ze belden met de vraag van ‘Goh, wij doen een kerstactie, jullie weten wie het meest geholpen zouden zijn met een kerstdiner, kunnen we samenwerken?‘ was de vraag eerst ‘Weet je wel waar je aan begint? We hebben 600 cliënten, dat zijn 1350 mensen.‘ Natuurlijk wilden ze even helder hebben dat we wisten waar we aan begonnen. Het was ook wel even schrikken, dat zoveel mensen het nu zo lastig hebben dat ze zelfs hun boodschappen niet kunnen betalen. Gelukkig wisten we al dat het qua samenwerking wel goed zou komen. Nu nog voldoende donaties bij elkaar krijgen!

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen over? Stuur een chatberichtje naar onze Facebookpagina. We nemen dan contact met je op.

Doneren?
Heb je een kleine portemonnee? Doneer een toetje voor 3.50 euro.
Iets meer te besteden? Doneer een hoofdgerecht voor 8.50 euro
Geen geldzorgen? Doneer een compleet driegangen diner voor 15.50 euro